Kesesuaian Tanah Untuk Tanaman Karas

Labels:

Kesesuaian tanah adalah sangat penting bagi pertumbuhan pokok yang baik. Bukan sahaja pokok karas, namun setiap tumbuhan memerlukan penyesuaian tanah yang tertentu bagi memenuhi keperluan pertumbuhannya. Kesuburan tanah bergantung kepada banyak faktor seperti sifat fiziknya, sifat kimia dan sifat-sifat biologi tanah. Tanah terbina daripada 3 komposisi utama iaitu clay (liat), silt (kelodak), dan sand (pasir). Jika tanah itu banyak liat dan mengandungi sedikit pasir, ia dinamakan liat berpasir. Manakala jika liat, berpasir dan kelodak didapati bersama, ia disebut loam. Rajah dibawah menunjukkan carta tekstur tanah yang boleh menentukan jenis tekstur tanah bergantung kepada komposisinya. Di Malaysia, terdapat banyak siri tanah yang telah dikenalpasti untuk memudahkan kita merujuk bagi tujuan pemilihan tanah yang sesuai untuk tanaman yang akan kita usahakan. Anda boleh download panduan siri tanah disini untuk mengetahui lebih lanjut tentang siri tanah yang terdapat di Semenanjung Malaysia.


Rajah 1 : Carta tekstur tanah

Antara tanah yang sesuai untuk perladangan karas ialah Siri Bungor atau hampir kepada Siri Serdang iaitu tanah lempong liat (clay loam) iaitu tanah yang tidak bertakung air dengan kandungan pasir antara 25%-35%, mengandungi kandungan organik yang tinggi, dengan pH sedikit berasid antara 4.0 - 6.0. Dalam keadaan tertentu jika terdapat kekangan lain terhadap jenis tanah yang anda miliki (ketidaksesuaian tanah), masih terdapat beberapa kaedah yang boleh dilakukan untuk menyesuaikan tanah tersebut dengan tanaman karas. Namun begitu, kos pastilah akan meningkat dan mungkin terdapat masalah lain dikemudian hari yang memerlukan rawatan yang lain. Topik ini mungkin akan kita bincangkan di entri yang lain.

Jenis Tanah dan Spesis Karas

1) Acrisols - A.beccariana. A.hirta, A.rostrata
2) Fluvisol - A.hirta
3) Alluvial - A.malaccencis, A.microcarpa, A.rostrata
4) Gleysols - A.microcarpa

p/s: maaf kerana sangat jarang mengemaskini blog.


Ikhlas,
Aminah Saad





Comments (0)

Post a Comment